Recept honing mosterd vinaigrette maken als salade dressing

Honing mosterd dressing

Honing mosterd saus maken

Ik laat zien hoe je deze populaire salade dressing kan bereiden zonder pakje of zakje. Je hebt hiervoor honing, mosterd en een goede extra vierge olijfolie nodig. De mosterd geeft smaak aan je saus, maar misschien nog belangrijker. Het zorgt ervoor dat het een emulsie wordt. Hierdoor kunnen de olie en het zuur mengen, zodat het een mooie saus wordt.

Hier zie jij hoe je een basis honing mosterd vinaigrette maakt. Je kan zelf verse kruiden zoals dille, koriander of peterselie toevoegen. Je kan ook spelen met de onderdelen. Zoals het vervangen van het zuurtje. In plaats van citroensap gebruik je dan bijvoorbeeld limoensap of een heerlijke balsamico azijn. Dat is het mooie aan een vinaigrette. je kan er heel leuk mee spelen. Als je iets gaat veranderen is het belangrijk om de basis te begrijpen. De mosterd functioneert als emulgator. Die zou je kunnen vervangen door iets anders dat een soortgelijke functie heeft. Dit heb ik bij mijn miso vinaigrette gedaan. Daar heb ik de mosterd vervangen door Miso. En de honing voor een beetje poedersuiker.

In de honing mosterd vinaigrette zorgt de honing voor een mooie tegenhanger voor al het zuur. Daar breng je de saus mooi mee in balans. Je kan ook zout of iets met umami toevoegen zoals sojasaus. Door met al die smaken te spelen en tussentijds te proeven kom jij tot jouw ideale saus. Ik heb daarom ook geen verhouding gegeven in mijn recept. Je moet namelijk zelf proeven wat je lekker vindt. En hou er rekening mee dat je het door een salade mengt. Dus het moet iets te sterk van smaak zijn. Wanneer de vinaigrette over de salade gaat moet je deze nog wel kunnen proeven. Ik gebruik deze dressing over mijn salade niçoise.

In deze video laat ik stap voor stap zien hoe je de honing mosterd vinaigrette maakt.
Ingrediënten

  1. Mosterd
  2. Olijfolie
  3. Honing
  4. Citroensap
  5. Optioneel: sojasaus

Bereiding

  • Meng de citroensap met de honing en mosterd.
  • Voeg geleidelijk olijfolie toe en blijf dit rustig met een klopper vermengen.
  • Breng eventueel verder op smaak door meer van de ingrediënten toe te voegen.
  • Voeg eventueel ook een beetje sojasaus toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.