Hartige miso dressing vinaigrette recept

Heerlijke miso smaakmaker

Miso vinaigrette maken

Deze dressing met miso is ideaal om je salade nog lekkerder te maken. Het is snel te bereiden en het geeft je gerecht meteen een Aziatische twist. Deze vinaigrette is heel breed inzetbaar. Ik gebruik het dus niet alleen voor een Japanse salade, maar ook gewoon door een Franse salade zoals de Nicoise.

Jij zal je misschien afvragen wat miso is. Het is een pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Tegenwoordig worden steeds meer ingrediënten gebruikt om miso mee te maken. Zo kan de sojabonen vervangen worden door gerst, rijst, boekweit, gierst, rogge, tarwe, hennepzaad en ga zo maar door. De meest bijzondere miso die ik heb gegeten is toch wel een gemaakt van kapucijners. En de mijn favoriete miso is de Yuzu variant. In grote lijnen heb je drie soorten miso: witte, gele en rode miso. De witte is het mildst en wordt ook wel als zoet beschreven. De middelste is de gele miso en die is al wat krachtiger van smaak en de krachtigste is de rode miso. De rode miso is ook het langst van de drie soorten gefermenteerd.

Je hebt deze dressing heel snel gemaakt. Je begint in principe door een zuurtje te mengen met de miso bonenpasta. Daarna voeg je geleidelijk aan de olie toe. Ik laat dit ook duidelijk zien in mijn filmpje. Ik heb ook bewust geen verhoudingen in dit recept opgenomen. Dat komt omdat dit echt op gevoel gemaakt dient te worden. Belangrijk is om te kijken waarvoor je de dressing gaat gebruiken. As jij een salade maakt met veel sterke smaken met o.a. ui, paprika en champignons, dan wil je toch het hartige meer naar voren laten komen. Dat doe je bijvoorbeeld door meer van de miso en eventueel sojasaus toe te voegen. Mocht je nou wat subtielere smaken in je salade verwerken (denk aan courgette, artisjok en komkommer) dan zou ik iets meer het zuurtje naar voren laten komen. Dat doe je dan door iets meer van je zure ingrediënten toe te voegen. In mijn geval is dat de citroensap. In de video laat ik zien hoe ik mijn miso vinaigrette maak.
Ingrediënten

  1. Miso pasta
  2. Olijfolie
  3. Poedersuiker
  4. Citroensap
  5. Optioneel: sojasaus

Bereiding

  • Meng de citroensap met 1 tl poedersuiker.
  • Vermeng dit met minimaal 1 el miso glad.
  • Voeg geleidelijk olijfolie toe en blijf dit rustig met een klopper vermengen.
  • Breng eventueel verder op smaak door meer van de ingrediënten toe te voegen.
  • Voeg eventueel ook een beetje sojasaus toe.

Waardering: 5 uit 5.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.