Over mij

Taurai Becker Foodvlogger en blogger

 Taurai Becker – Foodvlogger

Finalist in The Chefsline NL ‘Japanse week’


“Secrets, especially with cooking, are best shared so that the cuisine lives on.” ( Bo Songvisava).

Met mijn Youtube kanaal fijnproever wil ik mensen inspireren om meer zelf te gaan koken. Op mijn website fijnproever.com vind je de uitgeschreven recepten van mijn foodvideo’s. Bij elk recept schrijf ik een korte introductie met wat achtergrondinformatie. Ik wil dat mensen net als ik minder afhankelijk worden van bewerkt/ gemaksvoedsel. Daarnaast kook ik heel wat jaren zoutarm en wil ik ook deze kennis delen.

Zout is een sluipmoordenaar waar in Nederland gelukkig steeds meer aandacht voor is. Alleen vanuit de overheid wordt helaas niks aan regulering gedaan. Voedselfabrikanten (met uitzondering van de broodfabrikanten) zijn namelijk niet in staat gebleken om zelf een zoutreductie door te voeren. Hieruit blijkt dat zelfregulering – de lijn die onze overheid nu volgt – niet werkt. Om controle te houden over wat jij eet, is het  belangrijk om zoveel mogelijk zelf te maken. Het is onmogelijk om alles zelf te bereiden. Daarom is het goed om je etiketten te lezen als je iets koopt. De Amerikaanse chef kok Paul Prudhomme schreef hierover:

“We trust something in a grocery store and assume it’s good. We don’t learn about the most precious thing in life-the food we put in our body. Educate yourself!” – Paul Prudhomme 

In Nederland zijn de Franse en Italiaanse keuken leidend. Als ik kook, beperk ik mij niet alleen tot die keukens. Ik zie de wereld als mijn keuken en probeer daarin ook steeds te vernieuwen. Op mijn Youtube kanaal en mijn site vind je dus ook recepten vanuit o.a. Afrika, Azië, Midden-Oosten en het Zuid- Amerika.

Mijn opvattingen over eten:

 1. Eten is een beleving waar de mens enorm van kan genieten.
 2. Een gezond leven begint bij voeding.
 3. Door zelf je eten te bereiden hou je controle over wat je binnen krijgt.
 4. Kijk uit met gemaksvoeding*: vaak bevat dit te veel zout, suiker en vetten.
 5. Bewerkt voedsel moet er goed uit zien en daardoor bevat het overbodige ingrediënten.

Ten onrechte denkt men dat zout noodzakelijk is om een lekker gerecht te maken. Dit is slechts een klein onderdeel in de beleving. Ik onderscheid mij door zoutarm te koken en het alsnog zeer smaakvol te krijgen. Dit doe ik door zelf mijn kruiden te mixen en bouillon te maken. Hierdoor wordt het zout nooit gemist in mijn gerechten.

Achtergrond

Mijn liefde voor eten is in mijn jongere jaren ontstaan en koken is met de paplepel ingegoten. Op zeer jonge leeftijd experimenteerde ik met verschillende variaties op pap. Ik creëerde steeds de meest aparte smaken door bijvoorbeeld pindakaas, chocopasta, kaneel etc. te combineren. Daarbij ben ik opgegroeid met een moeder die haar eigen cateringbedrijf heeft www.Tandycatering.nl.  Daar heb ik vaak genoeg meegeholpen. Op Afrikaanse festivals verkocht ik op jonge leeftijd al zelf gemaakte cake. Koken is  iets wat ik vanuit huis uit heb meegekregen.
Tijdens mijn pubertijd was ik al regelmatig in de keuken te vinden om mijn eigen avondeten te maken. Aangezien ik niet zelf de boodschappen deed, leerde ik in die tijd ook creatief te zijn met ingrediënten. Ik kookte met wat op dat moment beschikbaar was. Naar mijn idee was dit een vorm van bricolage (making do with what is at hand – Levi Strauss).
Ik ging op mijn achttiende op kamers wonen en toen waren mijn financiën beperkter. Om geld te besparen op eten had ik mijn voorraad zo efficiënt mogelijk ingericht. Na het afstuderen veranderde het financiële plaatje weer. Ik had meer geld te besteden en dit zorgde ervoor dat ik ook luxer buiten de deur ging eten. Daar kwam ik in aanraking met bijzondere ingrediënten en kooktechnieken die ik nog niet kende. Deze ervaringen hebben mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. In de afgelopen jaren ben ik ook steeds meer opzoek gegaan naar gerechten met nieuwe technieken en ingrediënten.

Voeding en de media

De World Health Organization kwam in begin november 2015 met een onderzoek naar buiten dat bij het dagelijkse eten van 50 gram of meer bewerkt vlees voor een langere periode de kans op kanker met 18% stijgt. Mede op basis van dit onderzoek heeft de gezondheidsraad – deze adviseert de minister van Volksgezondheid – de richtlijn goede voeding uitgebracht.
In kort zijn dit de belangrijkste punten:

 • 200 gram groente en 200 gram fruit per dag,
 • Volkoren graanproducten, zoals brood en pasta, in plaats van witte varianten,
 • Zachte vetten en olie in plaats van boter en harde margarine,
 • Niet te veel rood vlees en bewerkt vlees (incl. vleeswaren),
 • Enkele porties zuivel per dag,
 • Elke week vis,
 • Minder zout,
 • Minder frisdrank,
 • Meer peulvruchten
 • Dagelijks wat ongezouten noten
 • Dagelijks groene of zwarte thee
 • Gefilterde koffie in plaats van ongefilterde koffie (kookkoffie of cafetiere-koffie)
 • Minder vruchtensappen
 • Liever geen alcohol

Bron: www.voedingscentrum.nl

Daarnaast is er veel interesse voor superfoods en een wildgroei aan diëten. Biologisch eten, duurzaamheid en dierenwelzijn worden steeds belangrijker. Naar mijn idee is dat een zeer positieve ontwikkeling. Hoe beter het product is waarmee je gaat koken, hoe lekkerder je gerecht zal zijn. Als een product op biologische wijze is geproduceerd zullen wij als consument er baat bij hebben. De trend van superfoods is naar mijn idee een hype en overbodig. Bij een gevarieerd en gebalanceerd voedingspatroon krijg je genoeg voedingsstoffen binnen. In Nederland eten wij al decennia lang zonder het te weten verschillende superfoods zoals boerenkool en broccoli. Bij veel diëten zet ik mijn vraagtekens of dat daadwerkelijk houdbaar is voor de lange termijn en of het wel gezond is. Ik heb hier zelf geen onderzoek naar gedaan. Alleen wees wel alert op wat de verschillende dieet goeroes verkondigen.

*Alle producten die de fabrikant al gemaakt heeft voor jou denk aan bouillonblokjes, de kant en klaar mixen, de kant en klaar maaltijden.

4 gedachten over “Over mij”

 1. Hey Taurai,
  Hier even een berichtje van Josetta, uit het hartrevalidatiecentrum…
  van ellen hoorde ik dat een email achterlaten zou zorgen voor steeds nieuw recepten, nou,,,dat wil ik wel.

  Vind je site prachtig, wil dit weekend iets maken maar weet nog niet wat precies….Het ga je goed!
  groetjes Jo

  1. Hoi Jo,

   Fijn om te horen dat je mijn site prachtig vindt. Ik heb jou e-mail ingevoerd bij meld je hier aan. Daarmee ontvang je een bericht wanneer er een nieuw recept is gepost.

   Als ik mij niet vergis krijg je hier ook een bevestigingsmail over.

   Groet,

   Taurai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.