peen en uien hutspot maken

Peen en uien koken oftewel hutspot maken

Heerlijke hutspot recept

Hutspot

Iedereen kan hutspot koken met dit recept. Dit populaire gerecht is simpel te bereiden en je hebt er in principe maar drie ingrediënten voor nodig: peen, ui en aardappel. Ik serveer mijn hutspot met een mooi mals stukje draadjesvlees en een overheerlijke saus obv het vlees (zie foto). Klik hier voor het stoofvlees recept. Voor de vegetariërs onder onder ons kan je dit vervangen door heerlijk gebakken oesterzwammen met een lekker hartige misosaus.

Bij het maken van peen en uien krijg ik vaak een aantal vragen. Wat is de verhouding tussen de peen en uien? Hoe lang moet hutspot koken? Hoe kan je de hutspot kruiden?

Ik zal deze vragen nu meteen maar beantwoorden. Hoeveel wortel en aardappel je gebruikt hangt een beetje van jezelf af. Ik zou meestal kiezen voor iets meer aardappel dan wortel en een beetje ui. Hoe meer wortel je gebruikt hoe zoeter je hutspot zal zijn. Je kan de aardappelen geheel of gedeeltelijk vervangen voor zoete aardappel om het nog wat zoeter te maken. Dus mijn advies kijk wat je zelf het lekkerst vindt.

Om de aardappelen mooi gaar te krijgen is het belangrijk om deze in ongeveer gelijke stukken te snijden. In mijn video laat ik zien hoe ik ze snij. Dit gaat ook op voor de wortel. Snij deze in dunne gelijke plakken. Je kan hier een mandoline voor gebruiken. Ik gebruik altijd kruimige aardappelen. Daarmee krijg je de beste hutspot. Het neemt goed vocht op voor een smeuïger resultaat. De aardappel is gaar als je er heel makkelijk doorheen kan prikken met je vork. Dit doe je ook bij de wortel. De uien snij je in fijne reepjes of blokjes en die zijn dan ook gaar.

Voordat ik de peen en uien afgiet, zet ik altijd een deel van het water apart. Na het afgieten prak ik alles en voeg ik steeds een beetje van het smakelijke kookvocht toe. Dit vocht zou je ook kunnen inkoken voor nog meer smaak. Naast het kookvocht kan je uiteraard specerijen, verse kruiden, boter en/of zout toevoegen. Mocht je zout toevoegen, doe dit dan aan het water waarin je de peen en uien kookt. Ik kook zonder zout en laat dit dus weg. Specerijen zou ik ook toevoegen aan het water zodra je de hutspot kookt. Dat water voeg je later natuurlijk weer toe. Specerijen die goed samen gaan met hutspot zijn o.a. laurierblaadjes, kruidnagel en zwarte peper. Je kan het ook wat exotischer maken door kurkuma, kerriepoeder of limoenblad toe te voegen. Let op: verse kruiden voeg je pas aan het einde toe, dus tijdens het prakken. In mijn video laat ik het basisrecept peen en uien zien.

Na het prakken van de hutspot kan je een klontje boter of een scheut extra vierge olijfolie toevoegen voor een rijkere smaak. Persoonlijk gebruik ik de het kookvocht van mijn stoofvlees. Die kook ik in tot een mooie dikke saus. De saus breng ik op smaak en verrijk ik met wat boter. Dit serveer dan bij mijn hutspot. Bekijk hier het recept voor stoofvlees inclusief de saus.

Ingrediënten

 1. Kruimige aardappel ongeveer 800 gram (5 grote aardappelen)
 2. Winterpeen ongeveer 300 gram (2 a 3 penen)
 3. Ui 2 stuks
 4. Optioneel: peper, verse kruiden, boter, zoutBereiding

 • Schil de aardappelen, wortel en uien.
  • Dompel de geschilde aardappel meteen in water (tegen verkleuring)
 • Snij de wortel in gelijke plakken.
  • Je kan hier een mandoline voor gebruiken
 • Snij de aardappel in gelijke delen.
  • Zie video als voorbeeld.
 • Snij de uien fijn of in dunne reepjes.
 • Doe alles in een grote pan. Zorg dat alles net onder water staat.
  • Dit is ook het moment om eventueel specerijen en/of zout toe te voegen.
 • Kook het geheel op halfhoog vuur.
 • De aardappel en peen zijn gaar wanneer je met een vork er makkelijk doorheen kan prikken.
 • Bewaar een deel van het kookvocht en giet de rest van het vocht af.
 • Prak het geheel en voeg daarna smaakmakers toe zoals peper, verse kruiden of boter.
 • Serveer het met een heerlijke saus en een mooi stukje vlees of oesterzwam.

Eet smakelijk!

1 gedachte over “Peen en uien koken oftewel hutspot maken”

 1. hutspot maken:
  Voeg 2 kruidnagels en één laurierblad toe.
  Verwijder die voor het stampen.
  Het proberen waard. Ik doe het voortaan altijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.