Heerlijke lamsrack uit de oven gemarineerd in yoghurt

Persoonlijk ben ik een liefhebber van lamsvlees. Verwar dit niet met het vlees van een schaap. Schapenvlees geeft een bepaalde geur af die niet iedereen kan waarderen. Daarentegen heeft lamsvlees dat dus niet. De lamsrack blijft voor mij een van de lekkerste stukken om te bereiden. Hieronder staat een bereidingswijze voor een zeer smaakvolle en sappige lamsrack.

Ingrediënten

 1. Lams rack.
 2. Gedroogde pruimen ongeveer 100 gram.
 3. Wortel, 2  stuks.
 4. Ui, 1 stuk.
 5. Tomaat, 2 stuks.
 6. Knoflook, 2 teentjes.
 7. Yoghurt, voldoende om het vlees te bedekken zo een 3oo ml.
 8. Kruiden: Koriander 1 tl. komijn 1tl, munt 1tl, zwarte pepper 1 tl en all spice 3 besjes.
 9. Lecithine voor het schuim, 2 gram.
 10. Maizena of bloem in plaats van schuim kan je de saus hiermee binden.
 11. Aardappel vastkokend of iets kruimig, 4 stuks.


Voorbereiding

 • Het liefst een dag voor de bereiding van de rack het vlees marineren. Dit doe je door eerst het vlees met de gedroogde kruiden in te smeren. Daarna met de yoghurt. Laat dit overnacht staan zodat de smaken goed intrekken.

Marinade

Bereiding

 • Start met het voorverwarmen van de oven op 200 graden Celsius.
 • Schil en was daarna de aardappelen en maak inkepingen. Wanneer je de aardappel op een lepel legt gaat dit het makkelijkst. Je kan de aardappelen kruiden en smeer ze in met boter of olie.
 • Schil, was en snij de wortel, knoflook en ui. Was de tomaat en snij deze ook in stukjes.
 • Doe alles bij elkaar in de een schaal (zie foto onder) en doe het geheel in de oven. De lamsrack is ongeveer na 30 minuten medium gebakken. Dit blijft afhankelijk van veel factoren. Voor een perfecte garing kan je het beste met een thermometer werken. De juiste temperatuur voor de door jouw gewenste garing kan je terug vinden in mijn kerntemperatuur tabel.

Ovenbereiding

 • Doe de ovenschaal met het lamsvlees in de oven en mocht je daar ruimte voor hebben kan je meteen de aardappelen op een bakplaat er onder of er boven plaatsen. De aardappelen hebben zo een 40 minuten nodig.
 • Zodra het vlees klaar is kan je deze uit de oven halen en eerst het kook vloeistof eruit zeven. Daarna zet je aluminiumfolie over het vlees dat minimaal vijf minuten moet rusten zodat de sappen weer goed door het vlees heen verspreiden.
 • Het vocht van het vlees is de basis voor de saus. Om schuim te maken moet het minimaal voor de helft uit water bestaan. Breng de 250 ml vloeistof op smaak met een klein beetje worcestersaus en/of mosterd (zie zoutwijzer voor de hoeveelheid zout). Zodra deze op smaak is kan je ongeveer 2 gram lecithine erin vermengen. Pas op voor klontjes verwarm dit langzaam en nadat het warm is klop het op zodat je schuim krijgt.
 • Mocht je geen lecithine in huis hebben kan je ook bloem of maizena gebruik en de op smaak gebrachte saus iets inbinden.

TIP

 • Zodra het vlees en de aardappel klaar zijn kan je de oven laten afkoelen tot een 70 graden en deze daar bewaren. Hierdoor blijft je eten op de juiste temperatuur.

lamsrack-geserveerd

EET SMAKELIJK

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.