Coxinha is een typisch Braziliaanse snack. Toen ik zelf in Brazilië was kon je deze bij veel barretjes in Rio de Janeiro bestellen . Er zijn zelfs zaakjes die gespecialiseerd zijn in het maken van deze lekkernij, zoals Coxinha du Chef. Het orginele recept bevat als vulling shredded chicken van de dijen. Een ander benaming voor shredded chicken en wat steeds meer voorkomt in Nederland is pulled chicken. Beide betekenen eigenlijk hetzelfde versnipperde of losgetrokken kip, die al gegaard is. Hieronder is mijn recept voor de heerlijke Braziliaanse hapje die ook zeer goed als voorgerecht of amuse geserveerd kan worden, begeleid met een sausje naar keuze. Naast de kipvulling kan je de coxinha ook met iets anders vullen zoals gehakt of vis.
Ingrediënten
- Kippenpoten 2 stuks.
- Bouillon 600 ml bij voorkeur van gevogelte zie mijn recept voor een basis bouillon.
- Bloem 500 gram.
- Roomkaas of zuivelspread naturel 200 gram.
- Paneer of broodkruimels minimaal 1 pak blijft afhankelijk van het type. Zorg dat je voldoende in huis hebt.
- ei 3 middelgroot
- Bloem ongeveer 200 gram nodig voor het paneren.
- knoflook 2 teentjes
- ui 1 middelgrote.
- Kruiden: Kurkuma 4 tl, All spice of zwarte peper 2 tl, korianderzaad of poeder 2tl, verse peterselie 15 gram en limoenblad 4 bladen.
- Spaanse peper is optioneel als je pittig lekker vind.
- Olie om in te frituren voldoende om je frituurpan mee te vullen.
Bereiding
- Als eerst was de kip met water en azijn. Daarna zet je een soeppan op het vuur en bakt heel kort de kip even aan beide kanten bruin. Voeg daarna de helft korianderzaad of poeder, all spice, kurkuma en limoenbladen toe. Bak dit heel kort mee en blus het af met al het bouillon laat dit koken totdat de kip gaar is.
- Ondertussen kan je de selderij kruiden wassen en fijn snijden. De andere helft van de gedroogde kruiden inclusief de limoenbladen fijn maken met een vijzel of een koffiebonen maler.
- Zodra de kip gekookt is haal je deze uit de bouillon en laat dit even afkoelen. Zeef de bouillon zodat er geen kruiden meer inzitten. Dit kan je daarna meteen weer op het vuur zetten op een lage stand. Schep zoveel mogelijk olie uit de bouillon, dit maakt het deeg te zacht. Geleidelijk kan je het bloem toevoegen. Blijf goed roeren totdat het een dikke deegbal wordt. die bijna niet te roeren meer is. Let op dit kost kracht, geduld en tijd om de juiste dikte te krijgen. Soms moet je iets meer meel of bouillon (of water) toevoegen om de juiste substantie te krijgen. Hieronder zie je de gewenste dikte van de deeg. Het deeg moet makkelijk te kneden zijn, zonder dat het aan je handen blijft plakken.
- Als de deeg de juiste dikte heeft rol deze in huishoudfolie en laat het eerst buiten de koelkast en daarna een halfuurtje in de koelkast afkoelen. Hierdoor wordt deze makkelijk te hanteren voor het maken van de Coxinha bol.
1 Vulling
- Tijdens het wachten kan je de kip die inmiddels is afgekoeld lostrekken en in stukjes versnipperen en het uitje en de knoflook wassen en snijden. Zet een bakpan op en doe daar eerst de knoflook, ui en kruiden zonder de peterselie in en bak dit kort mee. Zet het vuur op een lagere stand en voeg de kip samen met de roomkaas toe. Meng het geheel goed totdat je een romige massa krijgt zoals hier op de foto.
- Zodra dit een mooi geheel is geworden kan je het vuur er helemaal af halen. Tot slot doe je nog de peterselie kruiden bij de sausvulling . Deze wil je niet verhitten, want dan verliest het zijn geur en smaak. Laat de vulling afkoelen.
- Als de deeg en de vulling voldoende is afgekoeld neem een bolletje deeg van ongeveer een diameter van 3 cm.Leg deze op je hand en maak deze plat en vorm je hand daarna in een kommetje zodat de deeg ook die vorm aanneemt. Doe daarna wat vulling in het kommetje en vorm het om tot een soort van kegel zie . Even goed aandrukken.
- Dit proces herhaal je totdat de vulling en/of de deeg op is.
- Als alle coxinha’s gevormd zijn kunnen deze gepaneerd worden. Hiervoor werk ik zelf altijd als volgt: drie soepborden zet ik achter elkaar neer de eerste vul ik met bloem, de tweede vul ik met opgeklopte eieren en de derde met paneer of broodkruimels.
- Als alles klaar staat kan je beginnen met het lopende band werk. Je haalt de coxinha volledig door de bloem, daarna door de eieren en ten slotte door de paneer. Dit proces herhaal je voor alle snacks. Soms kan het zijn dat je de bloem, ei en/of paneer tussentijds moet bijvullen.
3 Frituren
- Nadat de Coxinha’s zijn gepaneerd kan je ze gaan bakken in olie. Dit kan in je frituurpan of in een pan met olie. Mijn advies is om dit op 160 graden Celsius te doen. Je wilt namelijk dat de binnenkant ook goed warm wordt. Als je frituurpan geen temperatuur aangeeft gebruik dan een temperatuur meter om vast te stellen hoe heet je olie is.
- Tot slot zit er niks anders op dan van deze heerlijke snacks te genieten. Overigens zijn deze zeker drie maanden goed houdbaar in een vriezer die minimaal -18 graden Celsius is.
I have been thinking of making this snack for my shop for sometime. Perhaps now I should really do it 🙂 !
Thanks for sharing
Cindy
Hello Cindy, very pleased to hear that. Could you send me a picture of the result?? @ admin@fijnproever.com And what is the name of your shop?