Recept voor het maken van een Authentieke Griekse aardappelschotel Moussaka

Zodra de winter aanbreekt is de drang naar machtig voedsel bij mij een stuk toegenomen. Daarom had ik besloten om weer een keer een aardappelschotel te maken en dan wel de Griekse variant Moussaka.  De moussaka kent zijn oorsprong in de Turkse (Arabische) keuken. De oorspronkelijke Moussaka wijkt wel sterk af van de Griekse aardappelschotel zoals die in Nederland bekend is. Dit gerecht is voldoende voor 2 a 3 personen.

Ingredienten

 1. Aardappelen,  bij voorkeur vijf iets kruimige middelgrote aardappelen.Lamsgehakt
 2. Aubergine.
 3. Ui.
 4. Lamsgehakt, 300 gram.
 5. Knoflook, 4 teentjes.
 6. Verse kruiden en of droge kruiden zwarte peper plus een combinatie mint, selderij, basilicum, marjolein, oregano (dus Provençaalse en/of Italiaanse kruiden).
 7. Maizena (fijne maismeel), 60 gram.
 8. Boter, 50 gram.
 9. 0,5 liter melk.
 10. Ei, middelgroot.
 11. Zonnebloemolie.
 12. Kaas is optioneel.


Bereiding

 • Aardappelen schillen en wassen. Daarna deze in schijven snijden en bakken in een bakpan met een laag olie of in de frituurpan totdat ze goudbruin zijn. Leg de gebakken aardappelen op een stuk keukenpapier om uit te gebakken-aardaapllelekken.  Door het bakken van de aardappel krijgt deze een andere smaak wat een heerlijke toevoeging is voor de moussaka.
 • Was en snij de aubergine in dunne plakken. Om de bitterheid te verminderen kan je aan weerszijden zout strooien en dit minimaal 10 minuten  laten liggen. Daarna deze goed afspoelen met water. En om al het zout eruit te halen de aubergine een half uurtje in het water te laten.
 • Snij ondertussen het uitje fijn, de knoflook en de verse kruiden indien je die gebruikt. Mix vervolgens de uien, knoflook en alle kruiden met het lamsgehakt.
 • Bak vervolgens het gemixte gehakt met een heel klein scheutje olie rul – dus totdat deze een beetje bruin is. Afhankelijk van hoe vet je gehakt is kun je het overtollige vet en eventuele vocht afgieten.
 • Doe nu alvast de oven aan om deze voor te verwarmen op 190 graden Celsius.
 • Doe de boter in een pannetje en doe meteen de maizena erbij. Net als bij een roux bak je de maizena op een laagvuur naar lichtbruin in de boter. Hierdoor verdwijnt de meel smaak uit de bechamelsaus.
 • Zodra de maizena de gewenste kleur en geur heeft kan je het melk in stappen erbij gieten. Begin met de helft en blijf wel constant roeren met een (saus) garde, zodat je geen klontjes krijgt en je kan bepalen hoe dik de saus is. Waarschijnlijk is de saus nog te dik dus voeg je meer melk toe totdat deze de dikte heeft van een vla. Als toevoeging kan je ervoor kiezen om kaas te raspen en/of geraspte kaas door de saus te roeren totdat deze goed is opgelost in de saus.
 • Laat de saus even afkoelen – om een velletje op de saus te voorkomen kan je wat huishoudfolie eroverheen doen. Na dat deze zo een kwartier is afgekoeld neem een rauwe ei roer deze goed door de saus. Als de saus te warm is gaat deze namelijk te snel stollen .
 • Nu zijn alle ingrediënten klaar voor het opbouwen van de moussaka in de ovenschaal. Hiervoor heb ik een schaal gebruikt van 26 x  20 cm en ongeveer 5 cm diep. Deze schaal eerst even goed invetten met boter of olie. Aubergine2Daarna begin je met het neerleggen van de aardappelen, daar boven doe je de laag met gehakt. Boven het gehakt doe je de plakken van de aubergine – droog ze wel eerst af met keukenpapier. Tot slot bedek je alles met de bechamelsaus.
 • Zet de moussaka in de voorverwarmde oven en zet deze op 180 graden Celsius. Afhankelijk van je oven heeft deze 40 – 60 minuten nodig om af te bakken. De schotel is klaar als de bovenkant mooie goud en een lichtbruine kleur heeft.

EET SMAKELIJK

Moussaka

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.