Recept: Caipirinha maken “Typisch Braziliaanse cocktail”

In oktober 2006 was ik in Brazilië. Daar heb ik verschillende plekken bezocht. Één daarvan was het eiland vlak voor Rio de Janeiro “Ihla Grande”. Dit is een idyllisch eilandje met super mooie stranden en een omgeving met veel bos. Zowel de toeristen als de lokale mensen waren daar heel gemoedelijk. In de avond waren er genoeg eetgelegenheden waar je voor een zeer zacht prijsje heerlijke maaltijden kon bestellen, die vaak bestond uit bonen, rijst en vlees.  Na het eten was het gebruikelijk om gewoon rond te lopen op het eiland en daar vond je dan voldoende punten om Caipirinha te kopen. Caipirinha kan je zien als de nationale cocktail van Brazilië.

Op dat eiland bestelde ik bij een man met een kar mijn cocktail. Deze man ging voor mij de lekkerste caipirinha maken die ik ooit heb geproefd. In de kar had hij ijs, suiker, Cachaça (de rum van Brazilië) en limoen. Eerst deed hij  limoen en suiker in zijn vijzel daarmee haalde die het sap uit de limoen. Vervolgens deed hij dit inclusief ijs in een beker en tot slot goot hij cachaça over het geheel.

Cachaça heeft een uitgesproken smaak wat met het verfrissende limoen en de suiker een ideale combinaties maakt.  Zodra ik de geur van caipirinha ergens ruik waan ik mij meteen op Ihla Grande. Oorspronkelijk hoor je deze cocktail per stuk te maken. Alleen op feesten en partijen zou je dan een bartender moeten huren. Daarom is mijn recept wat aangepast. Ik zorg voor dezelfde geur en smaakbeleving. Alleen ik gebruik een citroenlimonade om alles aan te lengen. Zo kan iedereen gemakkelijk zelf snel een zalige caipirinha maken.

Ingredienten

 1. Cachaça, 250 ml.
 2. 4 limoenen in een liter caipirinha, ong. 60 ml.
 3. IJs.
 4. Citroen frisdrank, 500 ml. (sprite, 7up etc)
 5. Palmsuiker of bruine suiker, 2 eetlepels.Bereiding

 • Was de limoeneb.
 • Neem een kan waaruit je de caipirinha kan schenken.
 • Rasp 2 van de limoenen en zorg dat de zest in de kan terecht komt.
 • Pers alle limoenen uit. Zet de schillen in de kan. Deze geven straks extra smaak aan de cocktail.
 • Vul de kan met frisdrank, cachaça, suiker en sap van alle limoenen.

Serveren

 • Zorg voor een bak waar iedereen makkelijk ijs uit kan scheppen in zijn of haar glas.
 • Voor het serveren begint je eerst met het vullen van je glas met ijs.
 • Vul het glas met het mengsel van de caipirinha.

Tip:  Mocht je nou geen alcohol willen drinken of gasten hebben die geen alcohol willen drinken, laat dan de cachaça weg.

caipirinha

PROOST

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.