taartdeeg

Afbakken van taartdeeg een basis recept voor zoete taarten

Zoete taartdeeg bodem

Simpel taartdeeg maken

Voor mijn zoete taarten gebruik ik dit basisrecept voor het bakken van mijn deeg. Het blind afbakken van je taartdeeg is ook zo een leuke term. Het betekent niets anders dan je taartbodem bedekken met iets zwaars zodat de bodem niet gaat rijzen en de randen mooi op hun plek blijven. Als je eenmaal de taartbodem blind hebt gebakken, kan je de taartvulling toevoegen. Ik heb deze bodem onder meer gebruikt voor mijn favoriete chocolade karameltaart. Klik hier voor de video en het recept.

Het mooie aan dit eenvoudige deeg is dat je het heel goed kan invriezen. Je kunt makkelijk meteen extra deeg maken. Dat scheelt je volgende keer heel wat werk als je nog een heerlijke taart wil maken. In mijn video laat ik ook zien hoe je de taartbodem kan bakken.

Dit is een recept voor een quichevorm van 28 cm.

Ingrediƫnten

 1. Bloem 250 gram
 2. Boter (zacht) 150 gram
 3. Suiker 50 gram
 4. Ei 1 stukBereiding

 • Zeef het bloem en meng het met de suiker.
 • Meng de zachte boter met het bloem.
 • Doe het ei erbij en zorg dat alles goed gemixt is.
 • Rol het deeg een beetje uit en laat het in wat plastic folie afkoelen in de koelkast.
 • Haal het deeg na minimaal een half uur uit de koelkast.
  • Het deeg is koud genoeg als deze stevig geworden is.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 • Rol het deeg uit zodat deze in de bakvorm past.
 • Snij de overtollige randen weg.
 • Doe wat aluminiumfolie over het deeg en vul het met gedroogde rijst of bonen.
 • Bak dit voor 20 minuten in de oven.
 • Haal de folie en vulling eraf.
 • Doe het taartdeeg nog 10 minuten extra in de oven om de bodem af te bakken.
 • De taartbodem is klaar voor verdere verwerking.

5 gedachten over “Afbakken van taartdeeg een basis recept voor zoete taarten”

 1. Pingback: Recept om een chocolade karameltaart te maken

 2. Pingback: Lemon meringue taart maken ofwel een citroenschuimtaart recept

  1. Hoi Aukje,

   Als je dezelfde bakvorm als die van mij hebt dan is kan je het zowel warm als koud lossen. Dat maakt dan niet zoveel uit. Bij een springvorm zou ik het laten afkoelen maar wel de randen los maken zodra het deeg uit de oven is. Zorg er ook voor dat alles goed is ingevet en eventueel bakpapier op de bodem. Dit maakt het lossen ook makkelijker

 3. Haii! Ik wil graag een Appel-Kruimel en Kersen-Kruimel taart met deze bodem maken. Ik ga denk ik het recept dan verdubbelen, zodat ik 2 taarten kan maken. Nu mijn vraag. Ik gebruik de appel vulling rauw, en kersenvlaai vulling uit blik. Hoe kan ik deze taarten in stappen het beste bakken? Eerst blindbakken, of meteen met vulling in beide gevallen? En de kruimel, ook gelijk of erna pas? Hoeveel minuten, en op hoeveel graden zou ik deze taarten dan het beste kunnen bakken?
  Alvast bedankt voor je antwoord!
  Groetjes x

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.