Recept om een chocolade karameltaart te maken

Chocolade karameltaart

Chocoladetaart met een laag van caramel

Voor deze taart maak ik zelf mijn karamel. Ik gebruik dus geen gecondenseerde melk voor de karamellaag. Ik geef mijn heerlijke karamel meer diepgang door het te infuseren met gedroogde specerijen. Over deze laag komt een geweldige laag van pure chocolade. Terwijl ik dit artikel schrijf, verlang ik steeds weer naar deze taart. Zo lekker vind ik het.

Ik maak niet zo heel vaak taart of überhaupt iets van zoetigheid. Wel ben ik erg gek op chocola. Ik snoep ook graag ;-). Meestal gaat mijn voorkeur toch wel uit om iets hartig of een maaltijd te maken. Als ik dan toch een keer iets zoets maak, dan wil ook dat het erg lekker is. Ik heb dit recept naar eigen smaak en inzicht ontwikkeld. Ik gebruik een kwalitatief zeer goede chocola van Valhrona. Deze bestaat voor 64% uit pure chocolade. Doordat dit gecombineerd wordt met room wordt deze al aanzienlijk minder puur. Ik voeg ook geen suiker toe aan mijn chocolade ganache, want de karamel is al onwijs zoet. Dit licht bittere en het zoete van de karamel zorgt voor een geweldige harmonie van smaken.

De smaak van het chocola is afhankelijk van het type die jij hebt gekocht. Die van mij bevat fruitige friszure tonen. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om aan dezelfde chocola te komen die ik in mijn taart gebruik. In zo een geval zou ik gewoon een pure chocola van rond 60 procent uit de supermarkt gebruiken. Het zal voor de fijnproevers onder ons, mogelijk wat smaakverschillen opleveren. Het eindresultaat zal nog steeds geweldig zijn. Je krijgt een uitzonderlijke lekkere karamel chocolade taart.

Let op: dit recept is alleen voor de vulling. Het recept voor de taartbodem vind je hier.

Ingrediënten

 1. Suiker 200 gram
 2. Pure chocolade (circa 60 % puur) 150 gram
 3. Room 350 gram
 4. Boter 30 gram
 5. Steranijs 5 stuks
 6. Kaneel 1 stuk

Bereiding
 • Zorg dat je bodem is afgebakken en klaar staat. Klik hier voor het recept.
 • Doe 200 gram van de room in een sauspan en voeg de steranijs en kaneel toe.
 • Verwarm de room zodat de smaken kunnen infuseren. Bij een kant en klare bodem X minuten. Houd de pan op laag vuur om de room warm te houden.
 • Doe 1/3 deel van de suiker in een bakpan met een hoge rand. Zet de pan op middelhoog vuur.
 • Laat de suiker vloeibaar worden en zorg dat het bruin wordt.
 • Voeg de helft van de overgebleven suiker toe.
 • Roer dit met een vuurvaste spatel of klopper door de gesmolten suiker.
 • Wanneer dit ook opgelost is doe de rest erbij en zorg dat alles donkerbruin en vloeibaar is.
 • Zeef de nog hete room en voeg deze in kleine stappen toe aan de karamel. Meng na het toegoeven de de beetjes room goed door de suiker.
  • Let op: Het room komt na het toevoegen omhoog. Daarom is het belangrijk een bakpan met hoge randen te gebruiken.
 • Voeg als laatst 15 gram boter toe en meng dit door het karamel.
 • Giet de nog hete karamel in het afgebakken zoete deeg.
 • Spreid de karamel over de taartbodem door deze een beetje rond te draaien.
 • Doe de bodem met karamel in de koelkast totdat deze mooi stevig is.
 • Begin dan met het opwarmen van de resterende room.
 • Vermeng de pure chocola met het room door het geleidelijk toe te voegen.
 • Doe als laatste het klontje boter van 15 gram door de gananche.
 • Giet de chocola over de karamel laag en spreid dit weer door de bodem rond te draaien.
 • Laat de chocola van de taart stevig worden in de koelkast.

1 gedachte over “Recept om een chocolade karameltaart te maken”

 1. Pingback: Afbakken van taartdeeg een basis recept voor zoete taarten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.