Fred Rotterdam

Donderdagavond was de avond dat Excelsior tegen Sparta de RET derby speelde. Wonder boven wonder won Sparta weer eens een keer. Door deze wedstrijd konden wij niet makkelijk een parkeerplek vinden. Dus zijn we een eindje verderop gaan parkeren.

Fred zit op een mooie locatie in Kralingen waarbij je uitkijkt op de Erasmus Universiteit campus en natuurlijk het Excelsior stadion. Er is veel zorg besteed aan de aankleding van het restaurant. Eenmaal binnen is er gelegenheid om direct in de keuken te kijken. Daar zie je dat de keukenbrigade als een geoliede machine aan het werk is.


Bij binnenkomst werden we naar onze tafel gebracht. Al gauw daarna kwamen ze aan met de amuses. Die bestonden uit drie hapjes. Een kaassoufflé van beemsterkaas, een mini terrine van gerookte paling en een mousse van Eendenlever.

De gerechten waren alle drie zeer smakelijk. De kaassoufflé was herkenbaar, maar niet verrassend. De Paling en de Eendenlever waren zeer goed op smaak en hadden een zalvige structuur. Waarbij de Paling een iets meer glad mondgevoel gaf.

Ondertussen kregen we het gebruikelijke broodje met boter inclusief een soort van scone. En ik vroeg om olijfolie, omdat de boter gezout was. De olijfolie was zeer geurig en jong van smaak.

De gastheer zag daarna pas de gelegenheid om ons bij te praten over de avond. Hij vroeg of we nog specifieke wensen hadden.

Als aperitief kregen wij zoet zure tomaatjes en pesto afgemaakt met een cremé en wat Parmezaanse kaas. De combinatie paste perfect bij elkaar. De pesto was goed op smaak en de tomaatjes leken wel ingelegd in een zoet zuur sausje.

Het eerste gerecht was een Langoustine met een groene asperge truffel en wat cremé. De Asperge had nog een bite, er zaten knaperrige elementen in en de garing van de lagoustine was perfect. Het gerecht had alle elementen. En de smaak was daarom ook zeer goed.

Het tweede gerecht was een tartaar van tonijn met verschillende soorten garnering.  Er zaten Advocado bollen op die gekruid waren met een soort van Berbere (Ethiopische kruidenmix), verschillende kleine bolletjes van Meloen en nog wat groentjes die ik niet kon plaatsen. Alles werd bij elkaar gebracht met een bolletje kerrie ijs.

Het gerecht zag er super mooi uit en het kerrie ijs was zeer verrassend. De smaken pasten zoals bij de andere gerechten ook het geval was weer prima bij elkaar.

Het derde gerecht was een gebakken Tarbotfilet met daarop een Ravioli van paddenstoelen en een mousse. Het geheel werd samengebracht met een saus. De Tarbot was stevig van structuur, totaal niet droog en de buitenkant was mooi bruin gebakken. De Ravioli was niet overdreven aanwezig en viel eigenlijk een beetje op de achtergrond bij de vis en de saus. Hierdoor was het gerecht als geheel lekker, maar kwam de Ravioli niet tot z’n recht.

Het vierde gerecht was een Hertkalf filet met daarop mini champignons. Als garnering was er pompoen op drie manier bereid (cremé, gekookt en een mousse) plus twee bereidingen van rode kool. Dit werd bij elkaar gebracht met een reductie (jus) van rode wijn en het kookvocht. Gezien het seizoen waar we in zitten is dit een logisch gerecht. De garing van het vlees was weer uitmuntend en de garnering was allemaal prima op smaak. De opmaak was in mijn ogen fantastisch.

Als pre-dessert kregen we een trio van mandarijn (mousse, ijs en mandarijn) aangevuld met Triple sec en gepofte gekarameliseerde rijst. Hoe zoiets simpel ogend zo lekker kan smaken. Ben persoonlijk een liefhebber van citrusvruchten dus met zo een dessert doe je mij bijna altijd een plezier.


En tot slot het laatste en het vijfde gerecht. De avond eindigde letterlijk met goud. Het dessert bevatte namelijk eetbaar bladgoud. Het begon met een onderlaag van panna cotta met een chocolade coating. Daarbovenop lag een ingelegde peer, nougatbol, een bolletje ijs en een tuile waaraan de bladgoud hing. Een kunstwerk om naar te kijken. En overheerlijk om te eten.

We hadden nog wel wat thee besteld aan het einde, maar persoonlijk zat ik te vol voor de friandises. Dus ik trok mijn stoute schoenen aan en vroeg of ik er een paar mee naar huis mocht nemen. En tot mijn geluk kon dat.

Al met al was het een mooi avondje uiteten. Het eten was tot in de perfectie bereid. De sfeer. mede door de inrichting, was relaxt. Wel viel mij op dat de bediening hun werk goed uitvoerde, maar een aantal personen werkte volledig op de automatische piloot. Dit merkte je aan de interactie. Sommige gerechten werden, maar kort toegelicht. Ik heb niks aan te merken op het eten zelf. Wel ben ik van mening dat in tegenstelling tot andere restaurants van dit niveau het verassingselement te weinig aanwezig was.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »