Recept voor rijst met kipfilet bereid op exotische wijze.

Exotische rijst met kipfilet

Hieronder heb ik een recept bedacht voor de nieuwsbrief Dietetiek die vier keer per jaar wordt uitgegeven in het Erasmus Medisch Centrum. Daarom is in dit recept ook rekening gehouden met het kaliumgehalte. Ik ben uit gegaan van de Scandinavische aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium 3500 mg voor de man en 3100 voor de vrouw. Nederland heeft geen aanbevolen hoeveelheid kalium. Dit recept zit daar onder waardoor er voldoende ruimte is om gedurende de dag andere producten met kalium te consumeren.

De verhoudingen van dit exotische rijst recept zijn voor twee personen.

Ingrediënten

rijst met kipfilet rijst met kip rijst gerecht. Rijst gerecht maken. Exotische rijst rijst recept rijst kipfilet Exotische rijst maken
Photo by FLP
 1. Pindakaas 50 gram – 325 mg kalium.
 2. Kokosmelk 100 ml – 356 mg kalium.
 3. Kerrie poeder 2 tl en gerookte paprika 1 tl.
 4. Paprika 50 gram – 36 mg kalium.
 5. Courgette 50 gram – 131 mg kalium.
 6. Ui 1 kleine – 49 mg kalium.
 7. Knoflook 2 teentjes.
 8. Mais 20 gram – 57,4 mg kalium.
 9. Spaanse peper (optioneel).
 10. Kippendijen 150 gram – 334 mg kalium.
 11. Pandan rijst.
 12. Champignons 25 gram – 89 mg kalium.

Totaal 1340 mg kalium     Totaal < 1 gram zout
Bereiding

 1. Begin met het opzetten van de rijst. Was eerst de rijst en doe het in een pan. Voor 1 kopje rijst is 1,5 kop water nodig. Om de rijst een kleur te geven kan je paprika poeder of kurkuma toevoegen en voor smaak is bouillon een goede vervanger van water.
 2. Start met het water aan de kook te brengen op hoog vuur. Dit gaat redelijk snel dus blijf erbij. Gebruik een houten of kunststof lepel om de rijst die aan de onderkant van de pan blijft plakken los te maken. Zodra het water kookt, zet het vuur op laag en doe er een deksel op dan hoef je er bijna niet meer naar om te kijken.
 3. Start met het wassen van de groentes. Snij de ui, knoflook, champignons, courgette en paprika in kleine stukken.
 4. Was de kip en snij deze in reepjes, iets groter dan shoarma reepjes. Kruid de kip met de gerookte paprika- en kerriepoeder.
 5. Zet een normale pan op het vuur en doe daar een beetje olie in. Fruit de knoflook en ui in deze pan. Doe daarna de kokosmelk en de pindakaas in de pan. Roer het geheel totdat de pindakaas goed opgelost is.
 6. Doe daarna de overigen groente erbij en zet het op laag vuur met een deksel op de pan.
 7. Zet een bakpan op het vuur en doe daar een klein beetje olie in. Bak de kipfilet totdat deze een mooie bruine kleur heeft. Controleer altijd op gaarheid.
 8. Controleer of de rijst al goed is. De groentes kan je koken totdat ze zacht zijn. Bij korter koken behoud het de structuur en zijn de groentes knapperig. Bepaal zelf wat je voorkeur heeft.
 9. Tot slot kan je de rijst, groentes met saus en kipfilet opscheppen en heb je exotische rijst met kipfilet.

EET SMAKELIJK

rijst met kipfilet rijst met kip rijst gerecht. Rijst gerecht maken. Exotische rijst rijst recept rijst kipfilet Exotische rijst maken
Photo by FLP

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »