Maak zelf een Vietnamese lenterol – Goi cuon recept

Een makkelijk te bereiden snack die ook nog eens gezond en lekker is. Vietnamese Lenterol is de ideale snack voor de feestdagen. Het is een gerecht waarmee je heel veel kan variëren. Daarbij kost het met de juiste keuken tools niet veel tijd om te maken. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van hoeveel vulling je gebruikt voor de Vietnamese loempia rol. In authentieke recepten wordt meestal als extra vulling een mihoen of een andere noedels soort toegevoegd. De noedels hebben van zichzelf geen smaak en dit wordt gecompenseerd door het toevoegen van extra sojasaus. Ik heb het weggelaten,want dan komen smaken van de andere ingrediënten beter tot hun recht en het bevat aanzienlijk minder zout.

DSC_0012
Photo by FLP

Ingrediënten

 1. Makreel uit blik, ongeveer 1 gram zout per 100 gram.
 2. Wortel.
 3. Komkommer.
 4. Bosui.
 5. Sushi soja, 2 tl de zoutwijzer geeft je een schatting van het zout.
 6. Citroen, een halve.
 7. Rijstvellen.
 8. Chilivlokken is optioneel.

Bereiding

 • Was de wortel en komkommer en snijd deze in dunne stroken van ongeveer 4 cm lang. Gebruik hiervoor het liefst een keukenmachine of een mandoline. Bij het gebruik van een mes zullen de groentes niet gelijk zijn en het kost meer tijd.
 • Snij de bosui in kleine ringetjes en daarna kan je deze wassen.
 • De rijstvellen zijn droog en broos. Om ze te kunnen oprollen dienen ze eerst nat gemaakt te worden. Je kan met een kwast water over de rijst vel smeren of het snel en kort onder de koude kraan houden. Je zult merken dat het water snel geabsorbeerd wordt. Zodra de rijstvel goed doorweekt en zacht is dan is deze klaar voor gebruik.
 • Leg de groentes en de vis als een streep in het midden van de rijstvel. Laat aan de zijkanten voldoende ruimte om de vel naar binnen te vouwen.
 • 1. Klap de onderkant dwars over over de ingrediënten. 2. Pak de zijkanten en vouw deze over de ingrediënten 3. Begin daarna verder te rollen totdat de loempia is gevormd. Mocht je er niet uitkomen, bekijk dit You-tube filmpje vanaf 1.44 min.
 • Voor de saus: mix  het sap van de citroen met de sushi soja en voor wat pittigheid de chilivlokken. Het kan zijn dat je meer saus nodig hebt. Dan kan je de verhouding aanhouden van 2 tl soja op een halve citroen.

Tip

 1. Varieer met verschillende groentes die rauw te eten zijn.
 2. In dit recept is makreel uit blik gebruikt maar dit kan je ook vervangen door vleeswaren.
 3. Daarbij zijn zelf bereidde vlees, vis, gevogelte en groente ook te gebruiken.
 4. Je kan een dikke saus, zoals mayonaise,  toevoegen aan de ingrediënten die in de Vietnamese Lenterol gaan. Bij dunne sauzen kan de rol te zacht worden en scheuren.

EET SMAKELIJK

DSC_0046
Photo by FLP

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »